Aktuellt
Senaste nytt från Centrum för svensk knyppling i Vadstena om vad som händer i föreningen och vad som pågår inom svensk knyppling.

Vadstenas kulturstipendiat 2022 - Iréne Nordh
Iréne Nordh är konstnär och fick Vadstena kommuns KuJturstipendium 2022. Hon bor och har sin ateljé med grafisk verkstad vid foten av Omberg, mellan Vättern och Tåkern.
Iréne inspireras av naturens förändringar och närheten till det mystiska berget, slätten, ljuset och de stämningar som skapas. När hon gestaltar stilleben eller sina inre och yttre landskap, är färgen viktigare än formen och processen lika viktig som resultatet. Iréne Nordh arbetar med grafik, måleri, skulptur och textil konst.
Spetstavlorna är komponerade av kasserade spetsbitar som Iréne har fått och som hon klippt isär och sedan använt till nya bilder.
Textilcollagen kommer att kunna ses på Mjölby Konsthall i september 2022 samt på Vadstena Konstgalleri i augusti 2023.
Växtkraft 4
Stora klockor
Snörlivet
Madonnan
Fjärilsdansen
Växtkraft 2
Alla bilder är publicerad med tillstånd från Iréne Nordh.

Efterlysning: Hjälp Vadstena Spetsmuseum att dokumentera Ulla Fagerlins konstverk
Ulla Fagerlin (1920-2015) är ett välkänt namn i knyppelkretsar. Det finns nog ingen knypplare som inte stött på hennes mönster. Hon var oerhört produktiv. Många av hennes mönster finns utgivna i bokform, men det finns mycket mer.

Spetsmuseet i Vadstena efterlyser bidrag på tema: hus

Föreningen Svenska Spetsars kurser i Vadstena

Utställning av svenska knyppeldynor

SJÖSÄKERHET TILL LANDS OCH TILL SJÖSS

Ansökan om Vadstenaknyppling som världsarv avslogs
I år skickades en ansökan in till Institutet för språk och Institutet för språk och folkminnen, Isof, för nominering av Vadstenaknyppling till Unescos internationella lista. Ansökan avslogs, men ny ansökan inför nästa år är redan planerad.

Gamla svenska spetsar blir till konst i USA
Konstnären och mönsterskaparen Amy Sands har skapat utställningen ”Lace Reimagined” för the American Swedish Institute i Minneapolis i USA. Den finns att beskådas fram till 11 juli i år.
Amy Sands har tagit inspiration av svenska spetsar för att skapa sin spetsutställning. Sands är känd för att skapa mönster genom att kombinera analoga och digitala metoder. Hennes specialitet är mönster i papper och det är även dessa spetsar skapade av.